DESPRE NOI

Centrul de instruire a frumosului prin suvenire creștine (CIFR) este o organizaţie creştin – ortodoxă a meşterilor populari, profesorilor cu convingeri creştin – ortodoxe; este independentă, apolitică, nonprofit, ce se ocupă de instruirea generaţiei tinere în domeniul frumosului, orientarea profesională în meşteşuguri populare, icoane-suvenire. Activează canonic în cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova (Mitropolia Moldovei). Iniţiativa aparţine Meşterului Popular din Republica Moldova Anatolie GÎRBU, actualmente din grup fac parte oameni cu diverse preocupări.

Acest grup restrîns de oameni cu mare fast se ocupă de organizarea diferitor seminare, mese rotunde, expoziţii de popularizare a obiectelor confecţionate şi vinderea lor.

Dezvoltare ideei

Deși este un om cu dar de la Dumnezeu în a prelucra o bucată de lemn în ceva frumos,   i-a venit ideea că ar fi bine şi creştineşte, dacă ar mulţumi celor care vin în întîmpinare cu sprijin şi ajutor întru construcţia bisericii cu o icoana-suvenir facută în lemn.

Legalizarea

Aceste lucruri au impresionat Uniunea Meşterilor Popuari dinMoldova, după care Părintele a şi fost primit ca membru în Uniune. Urma să fie făcut ultimul pas şi anume hotărîrea de a le da drept de autor tuturor modelelor. Un sprijin nemijlocit am avut şi din partea AGENŢIEI DE STAT PENTRU PROPRIETATEA INTELECTUALĂ A REPUBLICII MOLDOVA /AGEPI / pentru care mulţumim în special domnului Valentin Cogalniceanu pentru susţinere şi încurajare.

Expoziții

Actualmente sunt înregistrate peste 500 modele cu drept de autor. Ca Meşter Popular şi din partea CIFR, aceste suvenire-icoane au fost prezentate la multiple expoziţii atît înţarăcît şi peste hotare. Suntem impresionaţi că aceste modele aduc pe faţa celor maturi cît şi a celor mici bucurie. Sunt pe placul tuturor, indiferent de vîrstă. Astăzi se pot bucura de aceste suvenire creştinii din mai multe ţări cum ar fi: România, Ucraina, Italia, Rusia, Spania, Portugalia.

4 comentarii la „DESPRE NOI

  1. sunt niste lucrarii reusite care impresioneaza de la mic la mare ,multumim d-mn.Anatolie de activitatile sale pe care sunt in tara si peste hotare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *